Att välja golv

Ett golv ska inte bara vara snyggt att se på och ge rummet karaktär. Du bör även väga in en del andra faktorer, som också ger dig vägledning om vilket golvmaterial som passar de olika rummen bäst. 

 

  • Vilken påfrestning/slitage kommer det att bli på golvet?
  • Komfort – är rummet tänkt för att gå och stå på i strumplästen eller med skor?
  • Vad krävs det för skötsel/underhåll?
  • Livslängd?
  • Vad får det kosta?

 

Nedan hittar du lite kortfattade beskrivningar olika golvmaterial. För mer information om de olika materialen och inspiration, klicka på golvmaterialen i menyn till vänster eller på knapparna under respektive material.


Plastgolv

Plastgolv finns olika sorter och i en mängd olika format och mönster. Den vanligaste typen av plastgolv är PVC-golv som består av ett eller flera sammanfogade skikt. Plastgolv är lättskötta och mjuka att stå på. De är dessutom fläcktåliga mot både vattenlösliga och oljelösliga ämnen. De står även emot nötning bra och finns i ljuddämpande material, som till exempel PVC-golv med skumbaksida.

I vilka rum passar det?

Plastgolv är vanligast i sovrum och hall, men även i kök och barnrum. De är dessutom vanliga i offentliga miljöer.

Skötselråd

Dammsugning samt torr- och fuktmoppning. Polish kan läggas på för mer glans. Ta bort fläckar så snart som möjligt för att förhindra bestående märken i plasten.


Trägolv

Parkett finns i en mängd träslag i alla bredder, längder och tjocklekar. Vanligtvis uppbyggt i tre skikt, varav ytskiktet i massivt trä (i exempelvis ek eller ask) går att slipa. De övriga skikten består oftast av gran, furu, plywood eller träfiber (HDF eller spånskiva). Syftet med skikten är att minska golvets fuktrörelser. Parkettgolv är färdigbehandlat med olja eller lack när du köper det.

I vilket/vilka rum passar det?

I alla rum utom badrummet. Har du småbarn och mycket spring i hall och kök kanske parkett inte är det mest hållbara valet där.

Skötselråd

Svabba inte golvet, välj torr eller lätt fuktad trasa i stället. Ett oljat golv oljas om vid behov.


Linoleumgolv

Linoleum betyder linolja och skvallrar om den karaktäristiska komponenten i linoleum. Linoleumgolv finns både som mattor och som plattor på HDF-board med linoleumskikt. Linoleummattor är väldigt slitstarka, lätta att rengöra och underhålla. De står emot nötning i torra miljöer, men tål inte ständig väta. Linoleumgolv är dessutom ett miljövänligt alternativ.

I vilket/vilka rum passar det?

I alla torra utrymmen, gärna sådana som ska tåla mycket slitage.

Skötselråd

Torr eller fuktig rengöring. Golvet är färdigbehandlat men kan poleras med bonvax när det blir slitet.


Textilgolv

Textilgolv eller heltäckningsmatta. Gammal trend som är på uppgång igen. Det vanligaste är tuftade mattor följt av vävda och nålfiltsmattor. Finns med lång lugg, kort lugg och i olika tjocklekar. Textilgolv är vanligast på rulle, men finns även som plattor. Har en ljuddämpande effekt. Varmt under fötterna i exempelvis sovrummet. Ger färg och design till rummet. Textilgolv är perfekt i barnrum, då det är skönt att leka på. 

Tidigare har det varnats för allergirisker i samband med textilgolv, men med dagens material och städutrustning är detta inte längre ett problem. Vid tester har man funnit att damm i inomhusmiljön binds i mattan där det sedan kan städas bort, i stället för att virvla fritt i luften.

I vilka rum passar det?

Torra utrymmen, exempelvis sovrum.

Skötselråd

Dammsugning ett par gånger i veckan rekommenderas. Ofta är textilgolven antismutsbehandlade så att de går att torka rent med fuktad trasa om man spiller något.


Laminatgolv

Laminatgolv har ofta en kärna av pressat, träbaserat material, till exempel HDF (träfiberskiva), ett bottenskikt och ett ytskikt som är ett tryckt dekorark (ungefär som ett fotografi) av plast. Görs i flera olika mönster, som naturtrogna trä- och stenmönster. Ett laminatgolv kan inte slipas, oljas eller lackas om. Laminatgolv tål väldigt mycket slitage och är stryktåligt jämfört med trä eller parkett.

I vilket/vilka rum passar det?

I alla torra utrymmen.

Skötselråd

Laminatgolv är smutsavvisande och behöver inte behandlas med polish, vax eller liknande. Lackade laminatgolv behandlas likadant som ett lackat massivt trä- eller parkettgolv.


Våtrumsmatta

Våtrumsmatta påminner om vanliga plastmattor men är ofta tunnare och lite hårdare och läggs endast i våtutrymmen. De är lätta att rengöra, till skillnad från klinker som har fogar där det lätt fastnar smuts. Billigare alternativ än klinker och kakel som kräver tätskikt och fog.

I vilka rum passar det?

Badrum och tvättstugor.

Skötselråd

Tvätta golvet då och då med vatten som har lite neutralt handdiskmedel tillsatt. Eftertorka med rent vatten. Bör inte behandlas med polish eftersom det ökar halkrisken.